Benkő Sándor

Benkő Sándor fotóriporter, újságíró Sárváron született. Szombathelyen geodéziát tanult, ott ismerkedett meg a légi fényképezéssel és a filmkidolgozással.

Két hobbija alakult ki: a fafaragás, valamint a fotózás. Ez utóbbi hivatássá vált akkor, amikor a Vas Népe főszerkesztője felkérte, hogy fotóriporterként dolgozzon a megyei lap szerkesztőségében. A rendszerváltás előtt barátaival együtt alapította meg a vidék első független hetilapját, a Tér-Képet, amely egyebek mellett a helyszínről számolt be 1989-ben a romániai forradalomról, jelen volt a szovjet csapatok kivonulásánál, és az első szabad március 15-e megünneplésén.

A lap megszűnése után rábízták a Vas Népe fotórovatának vezetését, elindították a színes nyomtatást, majd a digitális képfeldolgozást. Büszke arra is, hogy háromszor találkozhatott II. János Pál pápával: jelen volt Batthyány Strattman László boldoggá avatásán Rómában, végigkísérhette a pápa ljubljanai és magyarországi látogatását.

A Vas Népénél kétszer kapott a kollégáktól nívódíjat, a rendőrség, a tűzoltóság, Vas megye, Szombathely és Sárvár közgyűlése is elismerte munkáját. 2003-ban a Magyar Újságírók Országos Szövetsége országos fotópályázatán nagydíjas lett a körmendi cipőgyár utolsó napján készített képsorozata. 2004-ben ő lett az év fotóriportere.