Fennállásának százéves jubileumát ünnepelte a Büki Testedzők Köre a könyvbemutatóval

240 oldal sporttörténelem, csupa nagybetűvel – A 100 évet megidéző könyvbemutatóval és fotókiállítással, valamint sportrendezvényekkel ünnepelte fennállásának százéves jubileumát szombaton a Büki Testedzők Köre.

Jeles napra készült október 3-án a Büki Testedzők Köre sportegyesület: fennállása 100. évfordulójának ünneplésére. A jubileumot egy egész napos rendezvénnyel tették feledhetetlenné, amiben helyet kaptak a délelőtti játékos sorversenyek a BTK utánpótlás korú játékosainak részvételével, sakkverseny szimultán, a női kézilabda csapatok és a kosaras fiúk barátságos kézilabda és kosárlabda mérkőzései, míg délután asztalitenisz bemutató és a Büki TK – CVSE Vulkán Fürdő felnőtt bajnoki labdarúgó mérkőzés várta a sportbarátokat, érdeklődőket.Az ünnep csúcspontját az évforduló alkalmából rendezett ünnepi megemlékezés jelentette, amin a könyvbemutató és az elmúlt 100 évet felvillantó, az Atrium Galériában megtekinthető fotókiállítás mellett emléklapot kaptak az egyesületet támogatók, a volt és jelenlegi edzők, játékosok, az egyesületet segítő szakemberek.

A köszöntők sorát dr. Németh Sándor, Bük polgármestere nyitotta, gondolatai közt kiemelve, hogy civil szervezetként a Büki TK biztos, hogy nem a legrégebbi egyesület a városban, a folytonosan működők közül viszont biztosan az. 1920-as alapítása csupán csak egy évvel teszi fiatalabbá a Szombathelyi Haladás Vasutas Sportegyesületnél. Az évszázad során több mint egy tucatnyi sportágat fogott magába, kisebb-nagyobb szünetekkel illetve váltakozásokkal. Bük sportélete 1990-ben, a helyhatóság felállítása után egyértelműen fellendült, több szakosztály is alakult, a kézilabda és kosárlabda pedig későbbi, mint a rendszerváltás. Jelenleg 5 szakosztállyal működik a BTK. “A legrégebben bejegyzett, ma is működő egyesülete a városunknak, a legtöbb tagot is számlálja, több mint 300 tagja van az egyesületnek. Ha lakosságszámra levetítjük, minden tizedik ember tagja. Természetesen máshonnan is érkeznek sportolók, nem csak büki illetőségű a szakosztályok tagsága“.

Marton Ferenc, Vas Megye Közgyűlésének alelnöke örömét fejezte ki, hogy 100 éve egy jól működő, patinás sportegyesülete van a megyének, élén 7 éve női sportvezetővel, Galamb Orsolyával, ami országos viszonylatban is kuriózum.

Ha már megszólíttatott, Galamb Orsolya, a BTK elnöke vette át a szót ezután, aki az egyesület 30. elnöke, és elődeihez hasonlóan hatalmas lelkesedéssel, szeretettel és odaadással végzi sportvezetői munkáját. “Ez az egyesület mindent túlélt. Túlélte a kevésbé sikeres időszakot, megélte a sikerest, mindig újra és újra talpra tudott állni. Kellett ehhez az, hogy azoknak az embereknek, akik a sporttal foglalkoznak – akár sportolóként, edzőként vagy segítőként -, volt kitartása, szeretete, az embereket összefogó akarása, hogy közösséget építsünk és egészséges életre neveljük az utódokat. Ezt tesszük mi is, minden áldott nap, hiszen nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy az utánpótlás nevelésben  sikereket érjünk el” – emelte ki az egyesület elnöke.

Ezt követően a 240 oldalas könyv került fókuszba, amit a kiadó képviseletében Farkas Csaba, a Szülőföld Könyvkiadó igazgatója, és Horváth Vilmos, a könyv szerkesztője ismertetett. Előbbi megköszönte a város felkérését, kiemelve, hogy alapvetően Vas megyei kötődésű szerzőket és eseményeket karolnak fel, így a Büki TK jubileuma alkalmából megjelent könyv is megtisztelő, és emeli a kiadó presztízsét.

Horváth Vilmos neve nem ismeretlen a megye sportéletét feldolgozók közt, hiszen évek óta foglalkozik sporttörténettel. Ennek ellenére a Százéves a BTK! című könyvnek a szerkesztése – elmondása szerint – számára is kihívás volt. 240 oldal sporttörténelem, csupa nagybetűvel! – mondható el a kötetről.

Estudiantes, Gremio, Racing Paris, Cagliari, Osasuna, Bastia, Ruch Chorzow, ZTE, a Salgótarján BTC – ahogy a BTK, úgy ezek a neves klubok is 1920-ban alakultak. Tudjuk, hogy vészterhes időszak volt, amikor 1920 telén megalakult a BTK. Még nem tudtuk, mi lesz a trianoni döntés. A 16 alapító atya, fiatalok, idősebbek, egyszerűbb emberek, gazdálkodók mégis úgy gondolták, hogy az életnek tovább kell folytatódnia minden területen, így a sport területén is. Amit addig csak amatőr módon űztek, úgy gondolták, szervezett keretek között kell folytatni. Nekik köszönhető, hogy 100 év után is él és virágzik ez az egyesület” – indított a kezdetektől Horváth Vilmos.

Érdekes történeteket is megismertünk a kötet bemutatása során, főként a foci kapcsán, amiről akár külön könyvet is lehetne írni. “Igyekeztem a klubtörténeti eseménysorhoz olyan érdekes sztorikat gyűjteni, amik bemutatják, amikor a mennyországba jutott a csapat – nem is oly rég majdnem NB1-es lett -, és a poklot is, amikor megjárta a megyei másodosztályt. De volt Bükön bíróverés is, volt, hogy a csapat kizárták, sőt, volt olyan eset, hogy kiesett az adott osztályból, de mégis bent maradt. Volt olyan időszak, amikor nem a tagdíjból tartották fent magukat, hanem színdarabot adtak elő  Bükön, és annak a bevételéből tudott működni az egyesület. Úgyhogy valaki egyik nap még Maricza grófnő volt, másnap meg csatár.

A könyvből kiderül, hogy a pingpong igazi sikersztori az egyesület életében, ez az a sportág, ami a legnagyobb szintre jutott el, hiszen a nemzetközi kupákban is sikeresen szerepeltek a büki asztaliteniszezők. A sakkba a környékbelieket is sikerült bevonni, a kézilabda folyamatosan fejlődik, rengeteg játékosa van az egyesületnek. A kosárlabdások egyelőre kevesen vannak, de annál lelkesebbek, előbb-utóbb elindulnak további minőségi fejlődésen.

Teljes cikk