Megjelent A fiumei magyar kereskedelmi tengerészet története (1868–1921) című könyv második, bővített kiadása.

A Magyar Nemzeti Múzeumban december 15-én, szerdán, 17 órára mindenkit szeretettel várnak a könyv nyilvános bemutatójára. A könyv szerzői dr. Zsigmond Gábor, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgató-helyettese, és dr. Pelles Márton, az MMKM muzeológusa.
A szerzők előző – azonos témájú, magyar és angol nyelvű – könyve óriási sikert aratott a hazai és a nemzetközi olvasók körében. Az akkor rekordgyorsasággal elfogyott kötet alapján idén nagy sikerű Fiume-kiállítás nyílt Budapesten, mely jövőre Fiumében, a mai Rijekában nyit meg. A kiadó gondozásában már készülnek a könyv horvát és olasz nyelvű fordításai is. A Magyar Mérnöki Kamara és a Közlekedéstudományi Egyesület Az Év Közlekedési Kiadványa díjjal jutalmazta munkájukat, melynek most lényegesen bővített, teljesen magyar nyelvű kötetét tarthatja kezében az olvasó. A szerzőpáros több mint tíz éve kutatja a fiumei magyar kereskedelmi tengerészet történetét, számos hiánypótló tanulmányuk jelent meg, írásaikra nemzetközi recenziók érkeznek, munkájukat kitartó – elsősorban fiumei – levéltári kutatásokra alapozzák, és tárgyilagos munkáikat rendre gazdag képanyaggal, valamint korábban sosem ismertetett történeti statisztikákkal egészítik ki. Akiket a történelmi Magyarország egyetlen tengeri kikötőjének története, az egykor jelentős magyar kereskedelmi tengeri hajóflotta működése, és a ma Horvátországhoz tartozó Fiume (Rijeka) magyar múltja érdekel, azoknak ez a kötet nem hiányozhat a könyvespolcukról.

A szerzőktől már megszokott, sokféle képanyaggal, számos múzeumban őrzött tárgy és archív fotó bemutatásával elkészült, képekkel gazdagon illusztrált, rendkívül alapos és hiánypótló reprezentatív kötet a szakmai érdeklődőkön túl a történelem iránt érdeklődőknek is ajánlott. Hogyan vált 1910-re az akkor Magyoroszághoz tartozó Fiume Európa tizedik legforgalmasabb és egyik legkorszerűbb kikötőjévé? Hogyan sikerült a magyar államnak – megtérülő – nemzetgazdasági gigaberuházás keretében szinte a semmiből erre a szintre felfejlesztenie Fiumét? Milyen magyar áruk indultak útnak a világ óceánjain a hatalmas tengeri gőzhajók gyomrában? Milyen volt az amerikai kivándorlás, hogyan nézett ki egy magyar luxus óceánjáró? Mekkora veszteség érte az egykori fiumei magyar tengerészetet a trianoni békeszerződés során, amikor elveszítette a portugál és a török tengerészetnél is nagyobb kereskedelmi hajóflottáját? A könyv többek között ezekre a kérdésekre is alapos, megbízható és pontos válaszokat ad.
Teljes szöveg: https://metropol.hu/programok/kultura/konyvbemutato-9-555944/