Konkoly István

II. János Pál pápa 1987. június 5-én szombathelyi püspökké nevezte ki. július 11-én Szombathelyen püspökké szentelték. Püspöki jelmondata: Adveniat Regnum Tuum (Jöjjön el a Te országod Mt 6,10).

1987-től az Országos Liturgikus Tanács elnöke. 1992-től a Berzsenyi Dániel Főiskola Ének-zene, Egyházzene Szakán a liturgika előadója.

1990 után megalapította a Püspöki Általános Iskolát, az Egyházmegyei Fiú- és Leánykollégiumot, a Szombathelyi Hittanárképző Főiskolát, a Martineum Felnőttképző Akadémiát, a Szombathelyi Egyházmegyei Teológiai Tanfolyamot, az Egyházmegyei Óvodát, az Egyházmegyei Múzeumot, a Szent Márton Kölcsönkönyvtárt, az Egyházmegyei Karitászt és a RÉV Ambulanciát valamint a Pszichiátriai és Szenvedélybetegek Nappali ellátóját és Átmeneti Otthonát. 2002-ben megalapította a Magyar Liturgikus és Egyházzenei Intézetet (MALEZI).

Fenntartója volt a jánosházi, a celldömölki és a sárvári egyházi általános iskoláknak. Felgyorsította a Székesegyház restaurálási munkálatait, egyúttal új orgonát építtetett a második világháborúban megsemmisült hangszer helyére és megbízta Kisléghi Nagy Ádám festőművészt négy nagyméretű olajkép elkészítésével.

2006. június 20-áig vezette a Szombathelyi egyházmegyét. (Ezen a napon fogadta el XVI. Benedek pápa lemondási kérelmét, amit az Egyházi Törvénykönyv alapján 75. életévét betöltve nyújtott be.)